Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Λιόψωμο


Υλικά:

1. 1 κιλό αλεύρι (μαλακό)
2. 300γρ. ελιές
3. μισό φακελάκι μαγιά
4. ένα ποτήρι λάδι
5. 3 κουταλιές ξύδι
6. αλάτι (2 κουτ. του γλυκού)
7. όσο νερό χρειαστεί


Εκτέλεση:

Αρχικά, βάζουμε το αλεύρι σε μία  λεκανίτσα και κάνουμε μια "λακούβα" στη μέση και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, 2 κουταλιές λάδι, το ξύδι και τη μαγιά λιωμένη σε λίγο νερό. Το ζυμώνουμε καλά ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό (κατά προτίμηση χλυαρό) μέχρι να πετύχουμε όχι πολύ σφυχτή ζύμη. Έπειτα, την αφήνουμε για 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί. Ύστερα, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια (στο μέγεθος της παλάμης μας). Πέρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και βάζοντας τα στο κέντρο του ταψιού το οποίο έχουμε λαδώσει,τα ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα, το ένα πάνω στο άλλο αφού λαδώσουμε λίγο το καθένα ξεχωριστά. Όταν τα ανοίξουμε όλα, τα πιάνουμε όλα μαζί και τα στρίβουμε (όπως στρίβουμε την καραμέλα αλλά από το κέντρο προς την άκρη) και έπειτα τα ξανά ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε όλο το ταψί. Απλώνουμε πάνω τις μισές ελιές, το διπλώνουμε και το ξανά ανοίγουμε. Βάζουμε από πάνω τις υπόλοιπες ελιές και λαδώνουμε από πάνω. Τέλος, βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

* Η ίδια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και με φέτα, αντί για ελιές!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου